07 499 36 76 info@zobozdravnik-brezice.si

Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen, Ulica Stanka Škalerja 29, 8250 Brežice

Več kot logično. EkoLogično.

Skrbimo za okolje - dobrodošli v trajnostno naravnanem zobozdravstvu!

_DSC1728.JPG

Mar nam je za naš planet

Ne le v zasebnem življenju, temveč tudi poslovni svet se lahko in se mora prilagoditi težavni situaciji, v katerem se je znašel naš planet - vključno s človeštvom - zaradi našega nepremišljenega ravnanja.

Podnebne spremembe in neprimerna ter prekomerna poraba plastike sta dve največji težavi, s katerima se spopada trenutna populacija in ki jo bodo za nami podedovale naslednje, za te težave nič krive generacije.

Vsako podjetje lahko k reševanju teh težav pripomore s preprostimi koraki - na primer z menjavo papirja z recikliranim, uporabo recikliranih izdelkov v sanitarijah ali bolj ekološkimi izdelki pri čiščenju prostorov. Je pa po drugi strani vsako podjetje drugačno in pri vsakdanjem delu uporablja specifične izdelke za enkratno uporabo. Med zelo specifične zagotovo spada zobozdravstvo.

Varovanje okolja

V zobozdravstveni ambulanti se vsak dan proizvede velika količina odpadkov zaradi izdelkov za enkratno uporabo, ki jih uporabljamo pri delu s pacienti - rokavice, maske, sesalci za slino, kozarci, v času epidemije dodatno še zaščitni plašči. Za slednje v naši ordinaciji uporabljamo pralne plašče, s čimer kljub večji investiciji zagotovo pripomoremo k zmanjševanju odpadkov. 

Čeprav rokavic in mask, ki bi zadosti zaščitile zobozdravniški tim in paciente, na tržišču še nismo našli, pa smo mnoge druge izdelke za enkratno uporabo uspešno zamenjali z okolju prijaznejšimi. Tudi proizvajalci zobozdravniške opreme in materiala skupaj z zobozdravniki lahko izberejo pot, s katero zmanjšamo globalno segrevanje. Menimo, da je okoljska trajnost izrednega pomena. 

good.png

Okolju prijazni izdelki Orsing

Podjetje Orsing, ki je vodilno podjetje v proizvodnji sesalcev za slino in izdeluje tudi druge izdelke za zobozdravstvo za enkratno uporabo, je pričelo s proizvodnjo svojih izdelkov iz obnovljivih virov, ki ne vsebujejo surovin fosilnega izvora. Svoje izdelke so pričeli izdelovati iz polietilena naravnega izvora Green PE.

Z uporabo biomaterialov na osnovi polietilena Green PE zmanjšujemo raven toplogrednih plinov v ozračju in pripomoremo ohraniti naš planet za naslednje generacije.

Varovanje okolja

Green PE je polietilen iz naravnih virov, brez surovin fosilnega izvora in narejen iz sladkornega trsa. Za razliko od konvencionalnega PE, kjer so uporabljeni derivati iz surove nafte, je sladkorni trs popolnoma obnovljiv vir.

Poleg tega pa izdelki za enkratno uporabo dosegajo vse prejšnje karakteristike za njihov namen uporabe in niso nič slabši glede varnosti in učinka kot njihovi predhodniki, ki so narejeni iz konvencionalnega PE iz derivatov surove nafte. Le izvor surovin za izdelek je drugačen, kar je bistveno.

Z namenom zmanjšati ogljični odtis in zajeziti globalno segrevanje, je pomembno zmanjšati porabo fosilnih virov in delež emisij toplogrednih plinov. Z uporabo materialov na osnovi naravnih virov v izdelavi izdelkov in embalaže, se delež ogljikovega dioksida v atmosferi zmanjšuje, kar je izjemnega pomena za naš planet in naslednje generacije.

Za razliko od tradicionalnega polietilena, kjer se uporabljajo materiali iz surove nafte, je sladkorni trs popolnoma obnovljiv vir. Ker je onesnaževanje okolja s plastiko tako ogromna težava po celotnem svetu, je pomembno, da imajo plastični izdelki iz sladkornega trsa zelen konec. Ko se izdelki iz naravnih virov reciklirajo na koncu življenjske poti, se iz njih sprosti enaka količina ogljikovega dioksida, kot je bila ujeta med rastjo sladkornega trsa. To ohranja ogljik v sistemu in znižuje ogljični odtis.

Ko delamo nujne korake proti bolj trajnostni prihodnosti, je pomembno, da so bodoči plastični materiali narejeni iz obnovljivih surovin - tako izdelki, kot embalaža zanje.

Varovanje okolja

Orsing si kot proizvajalec zobozdravstvene opreme in pripomočkov prizadeva najti nove inovativne načine za prehod na obnovljive in za reciklažo primerne materiale za njihove izdelke in embalažo, hkrati pa ohranjati varnost izdelkov. V zadnjih letih je Orsing aktivno preučeval načine za zmanjšanje delaža emisij toplogrednih plinov in tako predstavil linijo izdelkov, ki so v celoti narejeni iz obnovljivih virov. Linija Bio podjetja Orsing vključuje Hygrovac® Vent Bio, Hygoformic® Bio, Hygoformic® Bio Adaptor, Hygovac® Bio ter Bio Cup.

Varovanje okolja - Kozarci Bio Cup

Kozarci Bio Cup

Kozarci za zobozdravstvene ordinacije podjetja Orsing so narejeni iz okolju prijaznih, netoksičnih bambusovih vlaken s prevleko polietilena iz naravnega trsa. Z zamenjavo konvencionalnih plastičnih kozarcev s kozarci iz bambusa zmanjšujemo raven ogljikovega dioksida v atmosferi ter pomagamo ohraniti naš planet za naslednje generacije. 

Hygrovac® Vent Bio, Hygoformic® Bio, Hygoformic® Bio Adaptor, Hygovac® Bio

Z uporabo polietilena na naravni osnovi se raven ogljikovga dioksida v atmosferi zmanjša, kar je pomemben dejavnik za naš planet in prihodnje generacije. Povprečna zobozdravstvena klinika vsak dan porabi in zavrže na stotine osnovnega potrošnega material, kot so na primer sesalci za slino. 

Varovanje okolja - polietilen

Tako v smeri nadomestitve fosilnih surovin z obnovljivimi viri Orsing postavlja svojo okoljsko dejavnost na novo raven. V oktobru leta 2020 je preusmeril celotno proizvodnjo svojega priljubljenega izdelka Hygoformic® na izključno iz surovin naravnega izvora Green PE, pakiran pa je v industrijsko kompostirajočo in biorazgradljivo plastiko. S tem se tradicionalni izdelek Hygoformic®iz konvencionalnega PE/PP, ki so ga uporabljali zobozdravniki po vsem svetu že več kot 50 let, ne proizvaja več. Tako bo Orsing zmanjšal izpuste ogljikovega dioksida za 385 ton na leto. Tudi drugi izdelki za enkratno uporabo sledijo popolni nadomestitvi konvencionalnega PE/PP iz derivatov nafte na Green PE iz obnovljivih virov.

_95a5477_.jpg

Plantaže sladkornega trsa, ki pridelujejo sladkorni trs za Orsing, so v južno-centralni regiji Brazilije, več kot 2000 km od Amazonskega gozda. Širjenje področij za gojenje sladkornega trsa ureja organ za agroekologijo širjenja sladkornega trsa (Sugarcane Agroecological Zoning). Etanol, ki se uporablja za proizvodnjo polietilena, se kupuje od različnih dobaviteljev, ki so izbrani v skladu s Kodeksom ravnanja dobaviteljev etanola (Code of Conduct for Ethanol Suppliers). Kodeks upošteva vidike, ki so povezani z upoštevanjem brazilske zakonodaje in spoštovanjem biotske raznovrstnosti. Izdelki podjetja Orsing so narejeni iz surovin dobaviteljev, ki dosledno upoštavjo ta kodeks.

Skrbimo za okolje - dobrodošli v trajnostno naravnanem zobozdravstvu!

Kratka dejstva o Green PE

 • sladkorni trs je popolnoma obnovljiv vir
 • na 1 hektarju obdelovalnih površin lahko pridelamo 82,5 tone sladkornega trsa
 • iz 82,5 tone sladkornega trsa se pridobi 7200 litrov etanola
 • iz 7200 litrov etanola lahko proizvedemo 3 tone Green PE
 • tri tone Green PE se porabi za 1,5 milijona kratkih Hygovac® Bio
 • 250 ml nafte je potrebno za litersko plastenko za vodo
 • 200.000 ton Green PE se vsako leto pridela v Braziliji
 • pridelava etanola iz sladkornega trsa trenutno zaseda 4,5 milijone hektarjev obdelovalnih površin, kar predstavlja le 1,5 % brazilske obdelovalne zemlje
 • Green PE prihrani 80 % ogljikovega dioksida v primerjavi z običajno plastiko
 • Green PE je obnovljiv in se ga da reciklirati
 • sladkorni trs obnavlja prst okoli plantaž

Kratka dejstva o bambusu

 • je 100 % razgradljiv ekološki vir, ki ohranja ekološko ravnovesje na planetu in ne potrebuje pesticidov in herbicidov zaradi naravnih protiglivičnih in protibakterijskih lastnosti
 • zmanjšuje krčenje gozdov; 1 hektar orjaškega bambusa proizvede 100 ton uporabne mase, kar je enakovredno količini lesa pri poseku 20 hektarjev gozda
 • utrjuje tla, saj je potrebnih le 30 cm korenin za razvoj bambusa; koreninski aparat bambusa iz rizosomov in koreninic je idealen za utrjevanje področij in pogozdovanje ter preprečuje zemeljske plazove
 • ima izredno sposobnost zadrževanja vode in preprečuje izpiranje zemlje v primeru močnih nalivov ter hitrega dviga gladine potokov in rek, hkrati pa omogoča rastlini, da preživi dolga sušna obdobja
 • letno en hektar bambusa absorbira 17 ton ogljikovega dioksida in tako zmanjšuje toplogredne pline v ozračju - orjaški bambus absorbira približno 5-krat večjo količino ogljikovega dioksida in proizvede približno 35 % več kisika v primerjavi z gozdom
 • je okolju prijazen in varen naravni vir, ki lahko raste tudi na degradiranih in onesnaženih tleh, zato je idealen za dekontaminacijo okolja 
 • zaradi svojih edinstvenih značilnostih predela in absorbira onesnaževala v zemlji, vključno z nitrati in težkimi kovinami, v biomaso in s tem pomaga ohranjati vodo v rekah in jezerih čisto in varno

Calaject

Brezbolečinska aplikacija anestezije

Intraoralni skener

Najnovejši skener sedanjosti, povezuje prihodnost digitalizacije dentalne medicine in visok skok kakovosti dela v zobozdravstveni ambulanti.

Eko-Logično

Skrbimo za okolje - dobrodošli v trajnostno naravnanem zobozdravstvu!

Stopite v stik

Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen
Ulica Stanka Škalerja 29
8250 Brežice
07 499 36 76
07 499 36 75
info@zobozdravnik-brezice.si
zobozdravnik-brezice.si

plusDent

plusDent, Jure Poglajen s.p.
8250 Brežice
+386 41 71 78 75
info@plusdent.si
plusdent.si

Digitalni certifikat

Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen

Bronasti

Cert ID: 0026/00026

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen
Matična številka: 5408258000