+386 7 499 36 75 +386 41 71 78 75 info@zobozdravnik-brezice.si

Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen, Ulica Stanka Škalerja 29, 8250 Brežice

Intraoralni skener

Najnovejši skener sedanjosti, povezuje prihodnost digitalizacije dentalne medicine in visok skok kakovosti dela v zobozdravstveni ambulanti.

Nazaj

Intraoralni skener, ki ga uporabljamo v naši ordinaciji, je najnovejši skener sedanjosti in povezuje prihodnost digitalizacije dentalne medicine ter visok skok kakovosti dela v zobozdravstveni ambulanti. Gre za zelo moderno orodje, ki napravi barven in izjemno natančen 3D sken ustne votline (zob, obzobnih tkiv in brezzobih delov čeljusti).

Preberite si o ustreznosti skenerja v času COVID-19 »

interoralni_skener_izrez

Postopek je hiter, varen, zelo učinkovit in natančen, primeren za vse starostne skupine, prihrani čas, pacienti se izgonejo jemanju nadležnih odtisov in refleksu bruhanja ob tem, zmanjša se število prihodov pacienta v ordinacijo, izboljša se komunikacija in zaupanje med pacientom in zobozdravnikom z nazornejšim prikazom trenutnega stanja v ustni votlini, spremlja se stanje s ponovljenimi skeniranji skozi čas in tako je omogočeno pacientu kar najboljše zdravljenje, ki ga ponuja sodobna tehnologija, 3D sken pa za vedno ostane v pacientovi elektronski kartoteki v oblaku in ga zato ni potrebno ponavljati. Nenazadnje pa se zmanjša tudi količina porabljenega materiala in s tem obremenjevanje okolja.

Interoralni skener

Področja uporabe

Detekcija kariesa

Naš tip intraoralnega skenerja uporablja fluerescentno tehnologijo za merjenje mikrobiološke aktivnosti. Na 3D sliki se tako prikažejo različne barve, ki zobozdravniku pomagajo diagnosticirati karies ter kje je velika verjetnost, da bi se zobna gniloba lahko razvila in je v prihodnjih obiskih zobozdravnik pozoren na ta mesta. Na takšen način lahko že v zgodnji fazi zaznamo karies. Tako se lahko pacienti odločijo za zdravljenje, ko karies še ni napredoval in je biološka škoda na zobu manjša.

Intraoralni skener

Spremljanje pacientovega stanja v ustni votlini

Ko pride pacient v ordinacijo, mu lahko sedaj naredimo 3D sken začetnega stanja ustne votline ter sken mikrobiološke aktivnosti za detekcijo kariesa in mogočih mest za razvoj kariesa. Pacientu se na ekranu pokaže 3D sliko njegovega stanja v ustni votlini ter v kratkem videu premikanje spodnje čeljusti. Razložimo predlog terapije in ob upoštevanju pacientovih želja pripravimo načrt zdravljenja. S tem se veča tudi zaupanje med pacientom in zobozdravnikom, saj mu lahko bolj nazorno pokažemo, kaj dejansko zobozdravnik vidi med pregledom.

Interoralni skenar

Pacientu lahko preko posebne aplikacije SmileDesign prikažemo tudi bodoče stanje njegovih zob - pokažemo njegov nasmeh v prihodnosti s tem, ko simuliramo možen izid zdravljenja. Po želji se pacinetu elektronsko pošlje tudi 3D model v obliki povezave na posebno aplikacijo, ki si jo pacient naloži na pametni telefon in ima tako 3D sliko svoje ustne votline vedno s seboj.

Protetična zdravljenja

Veliko pacientov ima težave pri jemanju odtisov zaradi nadležnega refleksa bruhanja. S skenerjem se temu izognemu, saj klasično odtiskovanje ni več potrebno. Naredi se digitalni odtis, načrt zdravljenja, s pomočjo naprave se tudi bolj natančno izbere odtenek barve protetičnih izdelkov. Vse skupaj se zapakira v datoteko in po elektronski pošti pošlje v izbran zobotehnični laboratorij, slednji pa nazaj pošlje že gotov izdelek.

Pri tem se pri fiksnih protetičnih izdelkih skrajša število obiskov pri zobozdravniku za en obisk. Pri zahtevnejših primerih so potrebne vmesne faze preverjanj. Zaradi izjemne natančnosti naprave in postopka se končni izdelek izvrstno prilega pripravljenjim zobem, kar je pri konvencialnemu jemanju odtisov zelo težko doseči. Postopek je hiter, zelo učinkovit in natančen, prihrani čas in zmanjša število prihodov pacienta v ordinacijo.

Na tak način se lahko izdelujejo mostovi, krone, proteze in protetične nadgradnje zobnih vsadkov.

Otroci in mladostniki ter ortodontsko zdravljenje pacientov

Tako kot pri odraslih, lahko tudi pri mlajših pacientih naredimo 3D sken ustne votline, kjer pa je možnih še nekaj več prikazov. Tako otrokom, kot njihovim skrbnikom, lahko v kratkem videu prikažemo, kako je potekala izrast stalnikov.

Tehnologija omogoča tudi načrtovanje lažjih primerov ortodontskih premikov zob. Prav tako se lahko spremljajo vmesne faze ortodontskega zdravljenja, da se prikaže dejanski napredek premikov. Ortodontskim pacientom pa lahko s posebno aplikacijo ob začetku zdravljenja prikažemo, kako bodo potekali premiki zob in kakšen bo končni videz položaja zob. Na takšen način se prikaže, kako bo nasmeh izgledal v prihodnosti in se pacienti lažje odločijo, če se jim zdi ortodontsko zdravljenje smiselno ali ne.

Nočne opornice

Na podoben način, kot pri protetičnih izdelkih, se zlahka naredi tudi natančna nočna opornica proti škrtanju z zobmi.

Intraoralni skener

Zmanjšanje možnosti okužb

V zobozdravstevnih ordinacijah ni nikoli preveč pozornosti namenjene k zmanjševanju infekcijskih okužb, kamor sodi tudi virus, ki povzroča COVID-19. Konvencionalni odtisi zahtevajo več delovnih korakov, ki vključujejo uporabo različnih odtisnih mas, dezinfekcijo odtisov in transport v zobotehnični laboratorij in s tem več obiskov pacienta v ordinaciji, kjer je izpostavljen nevarnosti okužbe.

Tradicionalni odtis zahteva odtisne žlice, odtisne materiale, voske za registracijo griza - vsega tega pri digitalnih odtisih ni. Konvencionalni odtisi so lahko zelo zahtevni za dezinfekcijo, digitalni skeni seveda tega ne potrebujejo. Skenirno napravo se med pacienti dobro očisti in dezinficira po strogem protokolu, nasadne dele inštrumenta pa je moč celo avtoklavirati.

Zobotehniki so visoko ogroženi za infekcijo preko običajnih odtisov, ki jih dobijo iz zobne ordinacije. Konvencionalni odtisi, delo z njimi in prevoz lahko povečajo tveganje za prenos okužbe med laboratorijem in zobno ordinacijo, digitalni odtisi pa se v laboratorij pošljejo preko elektronske pošte.

Samoplačniška ordinacija Poglajen

Samoplačniška ordinacija Nikolić

Koncesijska in samoplačniška ordinacija Probocca

Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen

Bronasti

Cert ID: 0026/00026

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zobna ordinacija Nikolić-Poglajen
Matična številka: 5408258000